• Burgersdijk. Uw buitengewoon betrokken makelaar. Burgersdijk. Uw buitengewoon betrokken makelaar. Burgersdijk. Uw buitengewoon betrokken makelaar.

Historie

Burgersdijk Makelaars is sinds 1972 aan Emmaplein 6 gevestigd, maar heeft een langere voorgeschiedenis in Bilthoven. Op dit schilderij van Jaap ter Haar van het Emmaplein is Burgersdijk Makelaars prominent het lagere witte pand in het midden.

Johan F. Burgersdijk (1915-2007) werd in Nijmegen geboren maar bracht zijn jeugd door in Bilthoven. Zijn vader, ook Joannes Franciscus (1860-1953), was geboren in Breda en vertrok als tabaksplanter naar Djember (Nederlands-Indië). Hij huwde daar in 1897 maar zijn vrouw overleed al in 1899 in het kraambed en zijn dochtertje kort daarna. Na terugkomst in Nederland vestigde hij zich in Nijmegen, huwde in 1913, en werd in 1920 de eerste bewoner van Leijenseweg 2 in Bilthoven. Zijn vader dr. Leendert Burgersdijk (1928-1900) was de eerste die in 1886 de volledige werken van Shakespeare vertaalde. Ook Joannes jr hield er een voorliefde voor Shakespeare aan over en bracht elk jaar zomers een bezoek aan het Shakespeare theater in Diever. Evenals zijn vader vertrok de jonge Johan Burgersdijk nog voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederlands-Indië om op rubberplantages te gaan werken. Tijdens de oorlog zat hij in een Jappenkamp. Na de oorlog werkte hij in de havens van Singapore waar hij zijn vrouw ontmoette die daar voor het Rode Kruis werkte. Hij keerde terug naar Indonesië en werkte in het management van tabaks- en rubberplantages door het hele land. Zijn kinderen werden er geboren. Midden jaren vijftig keerde hij terug naar Bilthoven waar zijn vader in 1953 was overleden, haalde als doortastend en volhardend man zijn makelaardij-opleiding waarbij hij stage liep bij Koster in Hilversum, werd beëdigd en begon in 1957 een eigen makelaardij aan de Soestdijkseweg Noord 342. Opvallend is dat zijn eerste advertentie in 1957 in de Java-Bode werd geplaatst, gericht op repatriërende landgenoten.

In 1965 liet hij aan Rubenslaan 36 voor zichzelf een huis en kantoor bouwen. Het was ook het jaar waarin de toen 19-jarige Joop van der Pijl zijn intrede in het bedrijf deed, om later de compagnon van Burgersdijk te worden. Andere makelaars in die tijd in Bilthoven waren Nienaber, Langschmidt, Van Donselaar, en Van Scherpenzeel. Ook al waren ze concurrenten, ze maakten samen elke 6 weken een gedrukte woninggids met het woningaanbod in De Bilt en Bilthoven. Dat strookte toen nog met de doorlooptijd van een huis van 4 à 6 maanden. Omdat de ontwikkeling in de makelaardij zichtbaarheid als ‘winkel’aanbod ging eisen, werd in oktober 1972 Emmaplein 6 gekocht, waar makelaar Van Rossem zich in 1971 op nummer 14 ook al had gevestigd.

Toen Burgersdijk in 1980 65 jaar was geworden liet Van der Pijl door Jaap ter Haar, bekend als schrijver van kinderboeken, het bovenstaand schilderij (in primitieve stijl) van de oostzijde van het Emmaplein maken, met makelaardij Burgersdijk als het witte pand prominent in het midden. Door fietsers en voetgangers naar de voorgrond te halen en auto’s naar achter te plaatsen maakte Ter Haar er een gezellig dorpstafereel van.

Het Emmaplein in Bilthoven 35 In 1983 ontving Burgersdijk bij het 25-jarig bestaan van de makelaardij het makelaarsstafje van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Hij zei toen over zijn vak in de Biltse en Bilthovense Courant: ‘Het is voor mij nog steeds een boeiend vak, je hebt met zoveel verschillende mensen te maken, je bent er vaak een halve psycholoog bij, dat kan niet anders. Daarnaast moet je in de eerste plaats een betrouwbaar man zijn, je moet ook onafhankelijk zijn, op de hoogte van prijzen, de planologie en de voorschriften. Ik moet altijd mensen tot elkaar brengen, ik moet ze aanvoelen en oog hebben voor beider belangen. Dat alles maakt mijn werk interessant, ik vind het een fijn vak. Ik wil het nog een poos blijven doen, het vult mijn hele leven.’

Na zijn pensioen trok Burgerdijk zich geleidelijk als adviseur uit het bedrijf terug en Joop van der Pijl zette het voort, terwijl in de jaren negentig Marc van Olderen zijn intrede deed en Burgersdijk vervolgens onder zijn leiding verder werd uitgebouwd. Burgersdijk Makelaars ontwikkelt zich de laatste jaren expansief met de overname van de Stichtse Makelaars uit Den Dolder (Paduaweg 1a), Klaassen uit Zeist (Slotlaan 66) en Muus & IJzerman in Utrecht (Maliebaan 48) én sinds kort is er een 5e vestiging geopend in de parade tegenover Paleis Soestdijk.

Bronnen:
Gesprekken met Joop van der Pijl en Elly Burgersdijk-Seijffert.
Interview in Biltse en Bilthovense Courant, 5-10-1983
Advertenties via www.delpher.nl

Om u beter van dienst te zijn maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie